Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Philip Kerr: Η Τριλογία του Βερολίνου - ένα αριστούργημα της νουάρ λογοτεχνίας


"Οι Βιολέτες του Μάρτη", "ο χλομός εγκληματίας" και "το γερμανικό requiem", σε μία χορταστική δόση άριστης αφηγηματικής δεινότητας, πλοκής και εν γένει λογοτεχνικού ταλέντου σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα του Βερολίνου πριν και μετά την πτώση του, συνθέτουν ένα από τα αριστουργήματα της νουάρ λογοτεχνίας. 

Η Τριλογία του Βερολίνου, Philip Kerr, εκδόσεις Κέδρος, 2012



     Πάντα θεωρούσα το βιβλιοπωλείο της Πολιτείας στην οδό Ασκληπιού ως έναν από τους ναούς του Βιβλίου. (Το βήτα εσκεμμένα με κεφαλαίο). Πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και ενώ όλοι, θέλοντας και μη, έχουμε ξεκοκαλίσει το Inferno του Dan Brown, έφτασε η ώρα για κάτι "λογοτεχνικότερο", ας μου επιτραπεί η έκφραση, κάτι που να υπενθυμίζει εντονότερα τις αρετές ενός καλού βιβλίου. Έχοντας επισκεφθεί το Βερολίνο αλλά και τη Βιέννη για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ιδέα να διαβάσω κάτι που διαδραματίζεται εκεί με εντυπωσίαζε, γιατί είναι αλήθεια ότι λάτρεψα και τις δύο πόλεις. Στην πρώτη έκανα το μεταπτυχιακό μου, όπως βλέπετε και στο προφίλ μου, και στην άλλη ένα εξάμηνο προπτυχιακών σπουδών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Ακριβώς, λοιπόν, για τον παραπάνω λόγο ήμουν άκρως επιφυλακτικός για το αν θα μπορούσε να μου κερδίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή ένα βιβλίο 1070 σελίδων, το οποίο αποτελείται από τρία διαφορετικής εντελώς πλοκής μυθιστορήματα. Κεντρικός ήρωας ο Μπέρνι Γκούντερ, ιδιωτικός αστυνομικός - ντέντεκτιβ. Δεν χρειάστηκαν παραπάνω από τρεις σειρές, για να διαισθανθώ ότι το βιβλίο που κρατούσα στα χέρια μου θα απέδιδε πλήρως σε ποιότητα την εμπορική του αξία: "Σήμερα το πρωί, στη γωνία Φριντριχστράσε και Γιούγκερστράσε, είδα δυο άντρες των μυστικών υπηρεσιών να ξεβιδώνουν την κόκκινη προθήκη της Der Stürmer απ' τον τοίχο ενός κτιρίου". Έτσι ξεκινά την ιστορία του ο ταλαντούχος μυθιστοριογράφος Φίλπ Κερ και αρχίζει την ξενάγηση στο υπέροχο, νουάρ, γεμάτο ασπρόμαυρες εικόνες διαμορφωμένες στο μυαλό, μεταδίδον τον αέρα της ατμόσφαιρας της Αλεξάντερπλατς και των βαλς της Βιέννης, βιβλίο του "Οι Βιολέτες του Μάρτη".  Η αφηγηματική του τεχνική και ο ρυθμός ανάπτυξης των χαρακτήρων αποτελούν τα κύρια προτερήματα του έργου του. Αγωνία, περιπέτεια, μυστήριο, ίντριγκες, πολεμικό και εμφυλιακό κλίμα, προδοσίες, εγκλήματα και ένα Βερολίνο στην απόλυτη ακμή και πτώση του κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο συνθέτουν το ψηφιδωτό του λογοτεχνικού του πονήματος. Λόγος άμεσος, πολλές φορές κυνικός, αρκετές άλλες βιογραφικός και μερικές αποκαλυπτικός, χωρίς ο συγγραφέας να διστάζει να χρησιμοποιήσει ως ήρωες ακόμη και ιστορικά πρόσωπα, υψηλόβαθμα στην ιεραρχία της ναζιστικής κλίμακας.
    Το τρίτο μέρος του βιβλίου - το γερμανικό ρέκβιεμ - διαδραματίζεται στην πρωτεύουσα των αυτοκρατόρων, του χορού και των τρόπων, Βιέννη. Εκεί όπου η όπερα, η Στέφανσπλατς, το καταπράσινο Γκρίντσιχ με τους αμπελώνες του και τα καμπαρέ των Βιεννέζων των μεταπολεμικών χρόνων πρωταγωνιστούν ως σιωπηλοί παρατηρητές της φαντασίας του Κερ, μέσα σε ένα σκηνικό φόνων και τεράστιων πολιτικών - και μη - μυστικών, που ανατρέπουν την πλοκή από τη μια στιγμή στην άλλη.
     Η Τριλογία του Βερολίνου, η οποία εκδόθηκε τμηματικά στην αρχή το 1989 (πρώτο μέρος), 1990 (δεύτερο) και 1991 (τρίτο), αγκαλιάζει τον αναγνώστη και δη κι εκείνον, που δεν έχει επισκεφθεί ποτέ του τις προαναφερόμενες πόλεις και τον κάνει πλέον πολίτη και κοινωνό τους, μόνο και μόνο μέσω της εξαιρετικής της γραφής. Αφήστε την φαντασία σας να οδηγηθεί στα στενοσόκακα της Alexanderplatz και του σπιτιού του Μότσαρτ και καλή σας ανάγνωση!


2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο κείμενο, Κώστα, με ιντριγκάρεις να το διαβάσω!! Και αγχώνομαι διότι έχουν σειρά αρκετά άλλα που με "κοιτάνε" με απόγνωση (επειδή τα παραμελώ!), στοιβαγμένα πάνω σε καρέκλες, σε κομοδίνα, σε τραπέζια (τα προς ανάγνωση είναι πάντα εκεί, πριν πάνε στις βιβλιοθήκες!). Θα το διαβάσω, όμως, σίγουρα!
    Καλημέρα, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή εβδομάδα και σε εσάς! Χαίρομαι ιδιαιτέρως που σας ιντριγκάρω να το διαβάσετε. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο σκοπός μου. Πιστέψτε με, το αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δηλώστε το "παρών"...